Всички обяви

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Създаване на бранд при подготвяне на CV / автобиография Създаването на CV / автобиография в дни на засилваща се конкуренция на пазара на труда е голямо предизвикателство. Автобиографията и мотивационното пи ...  
още ›
Образци на CV / автобиография   Ако за пръв път попълвате автобиография или искате да създадете документ в европе ...  
още ›
Собствен бранд при подготвяне на CV / автобиография - част 2 В първата част от тази тема - създаване на собствен бранд, когато подготвяме CV разгледахме основните похвати: ...  
още ›
Близо двойно по-скъпо възстановяване на здравноосигурителни права през 2016г. След 1 януари 2016 г. прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигур ...  
още ›

Създаване на бранд при подготвяне на CV / автобиография


Създаването на CV / автобиография в дни на засилваща се конкуренция на пазара на труда е голямо предизвикателство. Автобиографията и мотивационното писмо играят решаваща роля за успеха при кандидатстване за работа. За да сме конкурентни на пазара е необходимо да се положат усилия в създаване на собствен бранд при подготвяне на документите за кандидатстване. Ето какви съвети отправя към търсещите работа Теодора Лилова от Personal HR.

 

Преди да започнете процеса по търсене на работата, запитахте ли се каква е крайната ви цел? Да смените работата си? Да смените сферата, в която работите? Да спечелите конкурса, който толкова отдавна чакате? Общата цел на всички, които излизат на пазара на труда е да се продадат. Разбира се, след като са преценили в какво са добри, кои са талантите им и на какъв тип работа могат да ги използват. Следващата стъпка е подготовката на документи, които да ги представят в най-добрата им светлина.

 
След като ще се представяме, защо да не вземем назаем някои техники за по-добра презентация от сферата, в която имиджа е всичко? Рекламата. Основната формула, която копирайтърите използват при създаването на реклами е:
 

- Привлечете внимание

- Задръжте интереса

- Създайте желание

- Призовете към действие

 
Използването на рекламните принципи е помогнало на много хора да намерят подходящата работа. Тези техники могат да подхранят самочувствието ви и да ви помогнат да се прицелите (и да уцелите) по-добре платена и удовлетворяваща работа.
 
Стъпка 1 – Как да привлечем внимание?
 
За да привлекат вниманието, хората, които подготвят печатна реклама поставят най-силните страни на продукта в началото на изложението. Не е необходимо да прочетете края на книгата, в случая рекламата, за да разберете кои са силните страни на продукта или услугата,  за които четете. Как да използвате това знание в подготовката на документи за кандидатстване?
 
CV – направете първоначалното си изявление силно и запомнящо се, поработете върху начина, по който изглежда CV-то ви.  Стандартният европейски формат отдавна не е достатъчен.
 
Мотивационно писмо – опишете най-силните си качества и възможности в началото, а не ги пазете за края. Направете ги като списък, за да са по-четими.
 
Добри примери, от практиката ми,  за привлекателно първо изречение в CV са:
 

- Можете да удвоите продажбите си в следващите 6 месеца. Конкурентите ви го направиха. (написано за търговец, за когото реферирахме към ефективността на продажбите от последното му работно място)

- Вие сте прекалено заети, за да се тревожите за ежедневните проблеми и детайли. Нека да помогна. (Написано за асистент, който се цели в по-висока административна позиция)

 
И няколко по-консервативни примера за силно обобщаващо изречение в началото на CV:
 

- Мениджър ориентиран към постигане на резултати с фокус върху клиентите

- Юрист с визия, смелост и ръководни качества

- Учител с богат опит – посветил 20+ години в изучаването на социологията

 

Ето и продължение на следващите стъпки от създаването на собствен бранд.

 


ПОТРЕБИТЕЛСКИ ВХОД

рекламно поле


анкетна форма

Мислите ли, че сертификат за добър резултат от тест за интелигентност или личностен тест ще ви помогне да си намерите по-лесно работа?

резултати